Geen afval, maar grondstof: circulariteit in de praktijk

Bij roestvrijstaalfabriek Aperam in het Belgische Chatelet heeft dit jaar groot onderhoud plaatsgevonden. Bij één installatie moest de complete cardanas van 45 ton (45.000 kilo) worden vervangen. Aperam heeft ervoor gekozen om deze duurzaam te recyclen. Het hele project is uitbesteed bij specialist Krommenhoek Metals.

Wij staan voor de circulaire filosofie om metalen en andere waardevolle grondstoffen zo lang mogelijk in de keten te houden. In dit geval heeft Krommenhoek de cardanas dan ook in ‘hapklare brokken’ teruggeleverd. Die kan Aperam weer gebruiken als grondstof voor hun eigen productie van roestvrij staal.

Medio oktober was het zover, na weken van voorbereiding. In de fabriek van Aperam stond een zware kraan, speciaal voor dit doel. Daarmee werd de oude cardanas geladen op een vrachtwagen van Arjen Kandt, specialist in transport van zware en bijzondere objecten. Bij Krommenhoek Metals werd de as met de eigen 4 x 25 Mt bovenloopkranen in één keer van de vrachtwagen getild en gelost in de loods.

De cardanas met een dikte van 600 tot 1140 mm is in drie dagen kort gebrand met een snijbrander. Krommenhoek heeft vijftien delen van ca. drie ton per stuk teruggeleverd aan Aperam. Inmiddels zijn ze daar in de fabriek alweer omgesmolten tot een nieuw product.

“Krommenhoek Metals en Aperam besparen 33 kiloton C02 met de recycling van schroot’’

Door de inzet van eigen afval als grondstof voor de productie heeft het Belgische bedrijf een enorme CO2-besparing gerealiseerd, in samenwerking met Krommenhoek Metals. Ten opzichte van het onttrekken van primaire grondstoffen uit de aarde, bedraagt deze besparing 33 kiloton CO2 bron: MRF rekentool

Over duurzame recyclers Aperam en Krommenhoek Metals
Aperam is wereldwijd een van de grootste en meest innoverende producenten van roestvrij staal, staal en speciaal staal. Het concern is actief in veertig landen en produceert 2,5 miljoen ton RVS per jaar. Aperam heeft in totaal zes productielocaties die zijn verdeeld over Brazilië, België en Frankrijk. Hun producten worden gebruikt in talloze sectoren zoals de automobiel-, petrochemische, maritieme, biogas- en waterindustrie. Een belangrijke pijler voor de komende jaren is het duurzaam produceren van staal. Het doel van Aperam is om tot 2030 het gebruik van energie en water nóg verder terug te dringen. Vanaf 2050 wil het bedrijf helemaal C02 neutraal opereren.

Krommenhoek Metals is een familiebedrijf uit Rotterdam, actief in de recycling van oud ijzer en oude metalen. Het inzamelen bij de bron, opwerken tot gereed product en efficiënt distribueren naar smelterijen in binnen- en buitenland behoort tot de core activiteiten van de bijna honderd jaar oude onderneming. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een vast onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Zo moeten C02 emissies in 2030 met 49% zijn gereduceerd ten opzichte van 2019. Verder wordt er hard gewerkt aan een eerlijke en veilige metaalketen. Hiervoor lopen diverse internationale projecten op het gebied van eerlijke werkomstandigheden, onder meer in India. Dat gaat in samenwerking met NGO’s.

https://www.aperamchatelet.be/fr/

 

Terug