Juichstemming over trends in metaalmarkten
De ‘LME week’ in Londen: een jaarlijks terugkerend evenement van de London Metal Exchange in november waar de mondiale metalengemeenschap samenkomt. Het is een week waarin deelnemers – van metaalhandelaren, producenten, metaalverwerkers, consultants tot en met financiers – ideeën en visies uitwisselen, seminars en workshops bezoeken, en waar nieuwe contracten voor het volgende jaar worden afgesloten. Voor veel metaalmarktanalisten is dit hèt moment om kennis op te doen, te spreken met de metaalprofessionals en te leren van nieuwe trends en ontwikkelingen in industriële metaalmarkten.
De week begint altijd met een groot seminar – georganiseerd door de LME voor circa 500 man – waarin veel actuele thema’s die de metaalmarkten bezighouden de revue passeren. Dit jaar waren er veel paneldiscussies en presentaties waarin vooral thema’s als de mondiale economie, China (uiteraard), de renteverhoging van de Fed, de verkiezingen in de VS en de vraag-en-aanbodbalans van metalen werden besproken. Om de stemming te peilen kregen de genodigden – via iPads en smartphones – regelmatig wat vragen voorgelegd. De eerste vraag was even terugkijken. De voorzitter vroeg de aanwezigen om de industriële metaalmarkten in 2016 in één woord te beschrijven. Het meest gebruikte woord was hier ‘challenging’, ofwel uitdagend. Niet zo heel raar, want voor veel belanghebbenden was het een jaar met veel (economische) onzekerheid, en de kou is nog niet uit de lucht. De economische groei in Europa is immers nog steeds fragiel en de onderliggende problemen zijn groot, terwijl velen zich ook nog grote zorgen maken over China, het grootste metaalconsumerende land ter wereld.
Vervolgens kreeg iedereen een aantal vragen voorgelegd over de richting van de basismetaalprijzen in het komende jaar en welk metaal favoriet is in 2017. Het resultaat was meer dan helder: circa 70% van de deelnemers was van mening dat de basismetaalprijzen in 2017 verder zullen toenemen. Het sentiment is dus positief! Of dit goed nieuws is, is natuurlijk maar net afhankelijk van waar je in de keten zit en of de hogere prijsniveaus een voordeel op gaan leveren. Het is een positief perspectief voor de producenten van het primaire materiaal, maar minder gelukkig is dit prijsvooruitzicht voor de eindgebruikers. Met name zagen de deelnemers de prijs van nikkel sterk toenemen in 2017. Het tekort in dit metaal zal komend jaar de prijsbepalende factor zijn. En niet geheel toevallig is de prijs van nikkel het sterkst toegenomen sinds de start van deze LME week. Een reflectie van het opperbeste sentiment in metaalmarkten. Ook de prijs van koper nam een vlucht en kon de grens van USD 5.000/t weer eens passeren , terwijl aluminium en zink nagenoeg stabiel bleven.
Wat nu positief inwerkt op de prijs van basismetalen is de stabiliserende Chinese economie. Ook de verkiezing van Trump heeft de prijzen voor basismetalen naar nieuwe hoogten gestuwd. Hier ligt de hoop op een uitstel van de Fed renteverhoging in 2016 en het vooruitzicht van een sterke opleving van de industriële sector in de VS aan ten grondslag. Dat biedt enige hoop en is bovenal een goede basis voor 2017. Maar we hebben nog veel hobbels te gaan en de eerste dient zich aan op 13-14 december, wanneer het besluit valt of de centrale bank van de VS (de Fed) al dan niet de rente gaat verhogen. Op een daadwerkelijke renteverhoging zullen basismetaalmarkten in eerste instantie negatief reageren. De juichstemming zal dan omslaan. Maar gezien de onderliggende fundamentele trends, denk ik dat de prijzen voor basismetalen in 2017 verder aan kracht kunnen winnen.
Bron: Casper Burgering, ABN AMRO
Lees hier het originele artikel
Terug