Vrije val metaalprijzen door strenge lockdown in China
De metaalmarkten bevinden zich al enige tijd in een jubelstemming. Of het nu over aluminium, zink, koper, ijzer of nikkel gaat. Stuk voor stuk zijn ze de afgelopen maanden tot absolute recordhoogte gestegen. In 2021 werden de prijzen nog opgestuwd door de globale economie, die weer op volle bak draaide. Covid bleek voor velen slechts een nare herinnering en het herstel verliep ongekend goed.
Op 24 februari van dit jaar begon de inval van Rusland in Oekraïne. Het is wrang, maar dat werd een katalysator voor nog explosievere prijsstijgingen bij alle metalen. De verwachting was dat er enorme tekorten zouden ontstaan door handelsembargo’s en mogelijk vernietiging van staalfabrieken. Daardoor is de piek ontstaan die we zien in deze grafiek van Argus Media Group:
Toch kwamen die verwachtingen niet helemaal uit. Rusland en Oekraïne zijn samen verantwoordelijk voor de productie van ca. 2 miljoen ton nieuw ijzer en 1,5 miljoen ton piekijzer, die jaarlijks hun weg vinden naar de EU. Het lijken enorme hoeveelheden, maar de EU heeft dit achteraf goed kunnen opvangen. Dat komt deels doordat Russische metalen niet echt onder de handelsembargo’s vallen. Daarnaast is er meer nieuw staal uit Turkije geïmporteerd en de eigen productie van Europese staalfabrieken opgeschroefd.
Toch is ook nu weer duidelijk geworden dat China als economische gigant dé zwaarwegende factor is voor prijsschommelingen. Op 28 maart is Shanghai in een zware lockdown gegaan, in verband met een nieuwe uitbraak van Covid. Hierdoor liggen talloze zeeschepen voor de haven te wachten om geladen en/of gelost te worden. Dat levert uiteraard enorme vertragingen op, die de toch al bestaande supply chain disruptie flink versterken.
Deze ontwikkeling zal de groei van de wereldwijde economie enigszins afvlakken. Mogelijk zijn er dan ook minder grondstoffen nodig voor de productie van materialen. Vandaar dat we een soort vrije val terugzien in de bovenstaande grafiek. Verder lijkt er weinig reden tot hoop voor een herstel op korte termijn. De geruchten worden namelijk steeds sterker dat meer grote Chinese steden zullen volgen met een lockdown, in de hoop de Covid-besmettingen helemaal uit te bannen.
Terug